Hälsmärtor hos barn och ungdomar


Vart gör det ont?

Hälsmärtor hos barn finns i bakre delen av hälbenet och uppkommer ofta vid aktivitet/idrott.

Trycker man vid sidorna på bakre delen av hälen ömmar det. Ofta kommer smärtan när barnet vilat en stund efter aktiviteten. En del barn har en ömhet kring hälen på morgonen som minskar under förmiddagen för att åter öka på eftermiddagen/kvällen.

Besvären kommer och går under ca: ett år men ibland kan besvären hålla i sig längre och vara betydligt envisare, båda hälarna kan drabbas samtidigt. En del barn får diagnosen hälseneinflammation eller hälsporre men detta är mycket ovanligt och det rör sig nästan uteslutande om ömhet i tillväxtbrosket.

Varför gör det ont?

Smärtan beror på en ömhet i hälens tillväxtbrosket i bakre delen av hälbenet.

Problemet tycks ha ökat och anledningarna kan vara många. Exempel kan vara organiserade fysiska aktiviteter, vanligt förekommande sporter är fotboll, innebandy och gymnastik. Förändring av underlaget där man idrottar samt tunna och odämpade skor/gymnastikskor är ytterligare exempel.

Hälsmärtor hos barn påverkar ofta hela familjen och skapar stor oro samt medför frekventa kontakter med sjukvården. När barn/ungdomarna inte kan delta i sina aktiviteter känner de utanförskap, väljer bort fysisk aktivitet och blir inaktiva.

Hur behandlas det?

Tillståndet är helt ofarligt och försvinner av sig själv men det kan ta lång tid och vara envist.

Heeler ger den optimala behandlingen för detta ofarliga och långdragna tillstånd. Smärtan beror på en ömhet i hälens tillväxtzon. Inga mediciner, formgjutna hålfotsinlägg eller andra behandlingar hjälper mot hälsmärtor hos barn.

Viktigt är att Heeler används hela tiden i alla skor även inneskor. Syftet är att ge hälen stötdämpning. Om smärtorna kvarstår fyra månader efter konstant behandling med Heeler bör sjukvård kontaktas.


Skillnaden mellan andra hälkoppar och heeler

Många av de hälinlägg som säljs är gjorda i för mjukt material tex silikon. Barn och ungdomsfötter har en naturlig pronation (vinklade inåt) och därför behöver hälkoppen vara av ett stadigare material för att ge bättre stöd. Heeler har utvecklats med hänsyn till detta samtidigt som den ger maximal stötdämpning och smärtlindring.

Heeler hälkoppar mot hälsmärtor hos barn